feszekreszek

A Fészkes Fenegyerekek

Lép…jár..halad

Leave a comment

Szevasztok!!!

Az előző bejegyzésben olvashattatok a FészekRészek ötletmagról, hogy hogyan találtunk egymásra Lackóval és milyen irányba mozgolódunk. Mindent közösen csinálunk de természetesen máshogy éljük meg ezeket a történéseket és így született meg az ötlet, hogy írjunk blogbejegyzéseket külön-külön, de egy platformon. Azt hiszem ez nektek lesz pláne izgalmas! 🙂

Ma van egy hónapja hogy együtt dolgozunk a FészekRészek megvalósításáért, úgyhogy bőven itt van az ideje annak hogy azokról a lépésekről meséljek, amelyek ezalatt az idő alatt mérföldköveket jelentettek számunkra. Mint minden üzleti háttérrel nem rendelkező csapat, mi is kicsit összevissza, mindenhez odakapva próbáltuk mederbe terelni az előttünk álló feladatokat… ellátogattunk egy fatelepre, rájöttünk hogy a MÜSZI a számunkra létező legfrankóbb szociális iroda, impulzus pályázatírok lettünk egy-két napra, random megnéztünk néhány kibérelhető üzlethelységet az interneten és rengeteget beszélgettünk…eközben eljutottunk oda, hogy a legfőbb feladatunk egy komolyan vehető üzleti és pénzügyi terv megírása.

Sejtitek ugye, hogy normál földi halandó hogy reagál erre? OOOOOOOOOOOOOHMYGOD!!! Üzleti tervet írni nagy feladat: részletes, aprólékos és valljuk be, unalmas meló. Hogyhogyhogy? Bevatlak az első műhelytitokba, ami nagyon megkönnyítette az üzleti terv összerakását. Újságírói múltamból bekattant, hogy Lacit egy részletes üzleti terv vázlat alapján kikérdezem egy mélyinterjú formájában, majd a felvett hanganyagot felhasználva az egészet átültetem az üzleti terv keretébe. Jó hír; ha már van koncepciótok akkor pár óra alatt lezavarhatóak a kérdések. Rossz hír; ha megvan a nyersanyag, még több nap ill. hét mire minden részlet kitisztul és összeáll a végleges üzleti és pénzügyi terv. Viszont ezerszer hatékonyabb mint kérdésről kérdésre kitalálni mit is kéne oda írni. Magyar verzióban ugyan csak egy pénzügyi terv guide-ot találtam – a Budapest Bank ügyfelei számára elérhető Üzleti Varázsló nevű programot – de angolul van azért választék. Mi a BusinessPro-t használtuk, teljes megelégedésünkre.

S ha már üzleti háttérrel nem rendelkezünk, úgy gondoltunk kutatunk keresünk és képezzük magunkat ahol csak lehet. Így futottunk bele egy ingyenes HR képzésbe, különböző civil kezdeményezésekbe és előadásokba (Elméleti és gyakorlati tanácsadás a tőkebevonásról designerek számára, Seed HR képzés Mikorvállalatok számára, Lakatlan Töltsd Újra!). Az alapos tájékozódás és a munkánkat segítő szervezetek és képzések felkutatása egyébként kihagyhatatlan állomás egy vállalkozás indításában. Különösen a vállalkozásfejlesztő programokba való becsatlakozás. És még inkább főlegfőlegfőleg, ha az üzleti világból csak egy-két bevált szlogent tudsz felvonultatni mint marketing, startup, sales pitch… A legszuperebb dolog amit eddig találtunk az a Kreáter Társadalmi Innovációs Ügynökség, akikkel tegnaptól fogva 3 hónapon át egy nagy közös halmazt alkotva dolgozunk. Az iGen a Kreáter 2013-ban indult hibrid programja: gyakornoki program, képzés és inkubáció egyben. Már most sejtem mennyit lendít majdrajtunk ez a program…és nemcsak tudásban, de kapcsolati tőkével legalább akkora mértékben.

Szóval elindultunk, s egyelőre úgy tűnik öles léptekkel járunk, haladunk a cél felé. Egy leheletnyit gyorsabban, mint azok, akik normál tempóban haladnak. És összehasonlíthatatlanul nagyobb lendülettel annál, mint amihez az anndalgók szoktak. Azt hiszem ez az a lendület ami a megállíthatatlan embereket valóban megállíthatatlanná tesz.

No és hogy hol tartunk most? Az október elsősorban üzleti angyalok és befektetők felkutatásáról szól majd…már van is néhány formabontó ötletünk hogyan. 🙂

Zsuzsi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s