feszekreszek

A Fészkes Fenegyerekek

csattan a tér vagy nem

Leave a comment

Mit csinál a Start up jellegű vállalkozást indító, ha megszomjazik?

Piackutatás

Már majdem elnézést kértem mikor rájöttem: ha viccnek gyenge is volt a fenti, de lépcsőnek kötelező. Két módszer anyagát dolgoztuk fel, az egyik, hogy kiálltunk az egyik konkurens cég előtti térre és az arra járóknak nekiszegeztük a kérdéseinket. Erről beszélek kicsit, mielőtt rátérek a másikra.

A kérdéseket hárman fogalmaztuk meg, Zsuzsi, Attila és én. A kérdéseknek rövidnek lényegretörőnek kellett lennie. Voltak információk amiket meg akartunk tudni, de lényegében validálni szerettük volna az ötletet. Mármint a gyomrában mindenki érzi, hogy az ötlete egy bizgő dolog, amitől mindenki izgalomba jön, vagy csak egy pár szó és amikor kimondja leesik a földere és elgurul.. természetesen a FRnél egyátalán nem kérdés, hogy hujjogva futnak-e mellettünk a gyerekek, amikor beügetünk vele a városba. De igazából most teszteltük először olyan emberekkel a koncepció szilánkjait, akiket elméleti síkon célcsoportnak éreztünk.

A napfényes őszi kaland 50 ember személyes véleményét tükrözte. Nehezen tudom megfogalmazni miért érzem arannyal egyenértékünek ezt az élményt annak ellenére, hogy eleinte nagyon elleneztem. Tökéletesen felépített logikával tudtam indokolni miért nincs értelme a piackutatás ilyen formájának, de a szellemi bástyák szétomlottak a valóság port sodró fuvallatára. Mivel a kérdéseket nem gépiesen felolvastuk hanem mindig belesimítottuk a beszélgetésbe ami akaratlanul is kialakult még a legsietősebb emberekkel is, ezért nem éreztük annyira, hogy a kérdések nem teljesen pontosak, ez ott és akkor nem is számított… Aztán nagyjából mikor az első Ikeás doglozót invitáltuk válaszra, aki tényleg kedvesen jelezte, hogy ebből még gond is lehet hogy ott kérdezgetjük az “ő vevőiket”, akkor csendben és mosolyogva tovább álltunk. Dehogy csendben. Inkább mint két izgatott gyerek.

A második fordulóban ahol a kérdéseket kilőttük a netre, szinte azonnal kiderült, hogy minden szó számít. A fejünkben zajló dialógust nem egészíti a ki a másik fél. A tétova válaszok alapján nem győztük korrigálni amit korábban teljesen egyértelműnek gondoltunk. A remek kis Kérdőívet Szilárd tette fel a netre és simogatta amikor rájöttünk, hogy itt vagy ott egy kicsit elnagyolt. (A mostani verzióban többnyire azok akadnak el, akik egyszerűen nem a motivált célcsoport kategóriába tartoznak) Nagyon hamar kiderült, hogy a fészbukmédiumon kapcsolódó emberek nagyon lelkesen, néhány nap allatt 200 körüli kedves válaszolóvá változtak. Ebben már a teljes csapat: Zsóka, Zsuzsi, Szilárd, Balázs, Attila és jómagam kértük meg barátainkat (a csapatról részletesen később!) hogy töltsék ki a fészkes kérdőívet. Minden hozzájárulónak ezúton is nagyon köszönjük az idejét és válaszait. Természetesen a csapatnak is nagyon köszönöm.

Hamarosan minden csapattagról részletesebben írok, melyikük mivel járul hozzá a FészekRészek projekt megvalósításához.

Egyvalami várat még magára a mostani bejegyzésből, Váró Péterrel való találkozásunk.

Gintér Zsófi barátunkkal (HG) beszélgettünk és egyik kulcsszó után a másik következett, míg felmerült egy név, Váró Péter. Kiderült, hogy ismeri és összekapcsolna minket, hátha tudunk egymásnak mutatni valami érdekeset. Péter nagyon hasonlóan indította életének jelenlegi szakaszát. Nagyon kedvesen megígérte, hogy találkozzunk. Az utolsó pillanatban úgy tűnt, hogy esetleg nem jön el. De eljött. (sose fogadj a siker ellen) egy egész estés beszélgetés volt a Devsigner projektről és a FészekRészekben rejlő lehetőségekről. Rengeteg fontos dolgot említettünk, de a legfontosabb a következő mondatban tudnám összefoglalni: “Nem baj ha teljes erővel nekirohansz a falnak, de ha másodszor is ugyanannak a falnak futsz, akkor hülye vagy”. Egy remek embert sikerült megismernünk, tele pulzáló energiával és ötletekkel. szerénysége itt-ott kikopott a pallérozott elmétől, de álságosságnak nyoma sem volt. Beszélt kicsit a terveiről és nagyon szurkolunk, hogy minden az elképzelések szerint alakuljon.

Az inspiráló beszélgetésekre inspiráló emberekkel nagoyn is szükség van. Ezt mindenki tartsa szem előtt, bármibe is kezd. Muszáj felvenni ezekkel az emberekkel a kapcsolatot. Elképzelhetetlennek tartom ha valaki ír egy e-mailt bárkinek bármi baja származik belőle. Legrosszabb esetben kiderül, hogy fal felé rohansz, de mint tudjuk egyszer szabad!

Csak így csattanhat a tér

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s